zondag 3 november 2013

Vega Quiche ( zonder room) met zoete aardappel en champignons

Dear Foodies,

Ik ben dol op quiche! Je kunt eindeloos variëren en het is super gemakkelijk om klaar te maken. Traditioneel recept zegt dat je o.a. room moet gebruiken voor de vulling. Ik heb een keertje kwark gebruikt in mijn vulling en dat had heel goed uitgepakt. Sindsdien maak ik het keer op keer zo. Never fails:)



I  n  g  r  e  d  i  ë  n  t  e  n


1 kleine zoete aardappel
1 bosuitje
een handjevol (witte) champignons
een halve prei
1 teentje knoflook
beetje sap van een citroen
peper, zout

2 eieren
250 gr magere kwark
kaas naar keuze (ik gebruik deze keer jonge kaas, maar ik had net zo goed geitenkaas kunnen gebruiken bijvoorbeeld)
bladerdeeg om je springvorm te bekleden
springvorm


w  i  j  z  e


je groentemengsel:

Als eerste haal je het beste je bladerdeeg uit de diepvries zodat het kan ontdooien. Ik gebruik van de Lidl 2 plakjes. ( ze zijn een slag groter dan die van de AH).

Nu maak je je vulling klaar voor de quiche. Ik begin met een zoete aardappel te schillen en snijd ze in fijne reepjes. In een koekenpan doe je wat olijfolie en op een middelhoog vuurtje bak je je zoete aardappel tot ze lekker zacht en lichtbruin gekleurd zijn. Vervolgens snijd ik een halve prei (na deze eerst gewassen te hebben) in kleine ringetjes en deze gaan erbij. Met een schaar snijd ik heel gemakkelijk de bosui in kleine ringetjes (gemak dient de mens:)).

Een teentje knoflook snijd je fijn en gaat erbij, en als laatste bak je de champignons mee met de kruiden.

de rest van je vulling:

Je neemt een grote kom en je kwark gaat daarin. Je neemt 2 eitjes en deze meng je met je kwark. Ik doe voor de zekerheid nog een klein beetje zout erdoor en een beetje citroensap. Je groentemengsel gaat erbij net als je kaas.

je korst:

Je neemt je springvorm en ik doe een velletje bakpapier op de bodem van de springvorm en de zijkanten vet ik in met wat margarine. Je velletjes bladerdeeg kun je nu gaan prepareren. Ik ga op de boetseer-wijze te werk. Ik druk met mijn vingers de randjes van het bladerdeeg op elkaar (als ze niet goed plakken gebruik je een beetje water op de randjes om dat te behelpen). Als je bladerdeeg goed aan elkaar zit vastgeplakt rek je het deeg beetje bij beetje uit zodat het deeg iets dunner maar groter wordt. Leg het vervolgens op de bodem van je springvorm en probeer om de randjes nu tegen de rand te krijgen door het ertegenaan te drukken met je vingers. Uiteindelijk prik ik met een vork wat gaatjes in de bodem en op een 220 graden gaat de springvorm eventjes de oven in (zo'n 5 minuten) zodat de bodem alvast een beetje kan voorgaren.

laatste stap: 


Als je springvorm uit de oven is gehaald giet je je kwark/groentemengsel erin en voor de zekerheid strooi je extra kaas erover.

Nu gaat de quiche een 30 minuten op 220 graden goudbruin. Ik moet wel zeggen dat indien je hele natte groenten gebruikt, je de quiche iets langer in de oven moet houden om te garen. Niks is irritanter dan een bodem die niet goed gaar is...dus houd daar rekening mee.






Je kunt de quiche ook heel goed de volgende dag koud eten als lunch:)
Probeer dit receptje zeker!

xoxo Floortje







Geen opmerkingen:

Een reactie posten