Dadels zijn heerlijk zoet en hebben een lekkere textuur als je ze verwarmt. In Marokko verwerken ze o.a. gedroogde vruchten in het eten en hierdoor was ik een beetje geïnspireerd geraakt.Dadels kon je tijdens de Ramadan voor een goede prijs kopen in de supermarkten. Ik heb ze gekocht en eerst snackte ik met deze vruchten zonder schuldgevoel. Sindsdien ben ik er gek op. Ik gebruik ze nu ook in mijn eten. Laatst maakte ik deze kip met dadels en zoete aardappel. Het was voor mij een probeersel, zoals ik vaak kook, maar het had goed uitgepakt. Ik zal jullie laten weten hoe ik het heb gemaakt;
Kipfilet, knoflook,citroensap, ketoembar, djahe,laos, gember
Allereerst neem je je kipfilets en snijd je de eventuele vetten weg die je weg wilt hebben. Ik spoel ze vaak nog even na met koud water. Ik doe er wat knoflook bij die ik heel fijn heb gesneden, vervolgens wat citroensap, ketoembar, djahe en laos. Wat ik vind dat een groot verschil maakt in smaak is; gember. Ik gebruik het in mijn thee en met roerbakken gebruik ik het ook vaak geraspt. Vervolgens doe ik er olijfolie bij en ik meng het goed door de kip. Een koekenpan zet ik op het fornuis en hier doe ik geen olie in. De kip gaat erin en ik wacht tot het bruin is geworden. Nu doe ik er een laagje water bij en laat het met rust.
Paksoi, champignons, rode ui, dadels
Vervolgens snijd ik wat paksoi in stukjes en een hoeveelheid champignons samen met een rood uitje. Als het vocht verdwenen is doe ik de groenten erbij met de dadels die ik heb ontpit en in partjes heb gesneden.
Trostomaten, paprikapoeder, zout,peper
In een ander pannetje maak ik mijn trostomaatjes klaar.Ik snijd ze door de helft en strooi er wat paprikapoeder op met een beetje zout en peper. In de pan gaat weer wat olie en de tomaatjes gaan met hun bestrooide kantje in de pan. Ik laat het rustig staan en als ik zie dat het lichtelijk is gekleurd, draai ik ze om.
Zoete Aardappel, superfood
In een derde pan maak ik de zoete aardappel klaar. Dit superfood is ook echt super voor je omdat het een hoge concentratie van complexe koolhydraten bevat (= afvallen) en het bevat veel vezels en vitamines met een hoge concentratie beta- caroteen (bouwstof voor vitamine A). Verder bevat het anti- oxidanten( kunnen bijdragen aan het voorkomen van kanker). Reden genoeg dus om meer hiervan te eten!
Ik was ze goed en ik neem niet eens de moeite om het schilletje eraf te halen (want ik heb ooit gehoord dat in de schil de 'good stuff 'zit). Ik snijd ze vervolgens gewoon in plakjes en doe wat olijfolie in de pan en laat ze rustig bruin worden. Als ze klaar zijn is het heerlijk om ze een beetje te bestrooien met zeezout en een btje peterselie.
Nu is het een kwestie van het bord opmaken want het oog wil ook wat tenslotte. Hoe ik dat heb gedaan kunnen jullie zien op de foto. Ik eindig met een beetje olijfolie extra vierge en voor de zoete aardappeltjes vind ik een beetje kwark( aangemaakt met wat knoflookpoeder, peper, zout, citroensap en wat olijfolie extra vierge) wel extra lekker.
Ik hoop echt dat jullie dit gerechtje gaan maken en zelf proeven hoe lekker de smaken bij elkaar passen!
xoxo Floortje
Geen opmerkingen:
Een reactie posten