zondag 17 november 2013

simpel maar heerlijk winter dessert; cranberry & bosbessen kaneel crumble (regular & trifle style)

Dear Foodies!

Een periode van kaarsjes, gezelligheid in de woonkamer en lekker snoepen is weer aangebroken. Crumble is een heerlijk dessert/tussendoortje voor in de winter. Lekker warm uit de oven en dan serveren met een beetje vanilleijs. Jammie!
Het leuke van crumble is dat het zo ontzettend makkelijk en snel te maken valt. Dus heb je instantly visite dan is dit recept je beste vriend èn het ziet eruit alsof je uren in de keuken hebt gestaan (dat vind ik ook altijd leuk eraan:))
Wel nu, crumble bestaat uit twee elementen: de korst en de vulling. De korst bestaat uit bloem, boter/margarine en suiker. De vulling bestaat uit FRUIT.  Van mijn moeder heb ik een appelcrumble geleerd te maken maar ik heb gemerkt dat je eindeloos kunt variëren... Bijvoorbeeld cranberries en bosbessen, mango en rabarber, pruimen, nectarines, peer en appel...whatever you fancy!

Het receptje wat ik vandaag heb uitgeprobeerd is een toppertje. Cranberries en bosbessencrumble. Ik heb ook kaneel gebruikt en dat zorgt dat je hele huis ruikt naar kerst. Im a sucker for holidays:)




i  n  g  r  e  d  i  ë  n  t  e  n

- 225 gr bloem
-115 gr boter/margarine
-110 gr suiker

-fruit naar keuze! Een hoeveelheid aangeven is een beetje tricky want het maakt niet uit hoeveel. Net wat je lekker vindt.  Ik heb bijvoorbeeld diepvries cranberries gebruikt (die kleine pakjes van de AH) en daar heb ik ongeveer de helft van gebruikt net als voor de variant van de bosbessen.
Het maakt ook niet uit of je fruit erg vochtig is of niet, je crumble komt bovenop dus gaar wordt hij vast en zeker, yay:)
-als je heel zoet fruit hebt gekozen neem dan een beetje citroensap, zorgt dat het geheel niet flauw wordt
-als je heel zuur fruit hebt gekozen (zoals ik de cranberries heb gebruikt), neem een beetje suiker (een of twee eetlepels en mix ze met je fruit.


w  i  j  z  e



Maak je crumble klaar door de bloem en suiker af te wegen en doe ze in een kom. Neem je koude (is wel belangrijk dat je boter lekker koud is, dan krijg je goede crumble) boter en snijd ze in blokjes fijn. Doe ze bij je droge ingrediënten en meng het geheel met je handen (let op; eerst je ringen af doen).Het hoeft niet perfect gemengd te zijn,maar zorg dat je een soort van kruimelige substantie overhoudt. Je hoeft niet verontrustend te zijn als niet alles kleeft aan de boter. Neen. Zo hoort het:)
Zet je deeg afgedekt in de koelkast.

Zorg dat je je fruit eventueel wast en snijdt in hapklare stukjes. Wederom, het hoeft niet perfect. Maar je begrijpt het concept:)
Zorg dat je eventueel wat suiker of citroensap toevoegt.

Ikzelf ben gek op kaneel en voeg flink wat toe aan mijn cranberries en bosbessen.

Neem een springvorm en vet deze in met je boter/margarine. Nu gaat je fruit op de bodem en erbovenop je crumble. Graag voeg ik nog wat extra klontjes boter toe bovenop de crumble zodat deze een mooi kleurtje krijgt. Maar dit is optioneel natuurlijk.

Zet je crumble in de oven voor zeker 30 minuten op een 200 graden. Kijk na de 30 minuten eventjes voor de zekerheid om te zien of hij nog meer tijd nodig heeft. Na 45 minuten zou de crumble echt klaar moeten zijn.

o  p  m  a  a  k

Je kunt crumble heel makkelijk serveren met wat vanilleijs of vanilleyoghurt in een schaaltje. Maar wat het nog iets feestelijker (en iets mooier) maakt is om een hoog glas te nemen en laagje voor laagje erin scheppen. Een laagje ijs, een laagje crumble etc. Als je geduld hebt en het heel netjes doet kun je elk laagje stevig aandrukken zodat je een trifle- achtig geheel krijgt.
Enjoy!





xoxo Floortje




Geen opmerkingen:

Een reactie posten